TILIA w Chwarszczanach - gmina Pełczyce na podium
Tegoroczne Targi Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych odbyły się w Chwarszczanach gmina Boleszkowice w dniu 27 sierpnia 2016 r.
Prezes Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” - Pan Adam Andriaszkiewicz, przekazał na ręce Wójta Gminy Boleszkowice – Pana Jana Krzywickiego Totem „Lidera Pojezierza”. Pamiątkowy Totem przechodni jest symbolem partnerstwa i zaufania, które powierza się gminie członkowskiej LGD wybranej do realizacji imprezy. Przez cały kolejny rok Totem będzie się prezentował w gabinecie Wójta Boleszkowic, który otworzył wieś dla działaczy, lokalnych liderów i wyraził zgodę na organizację targów TILiA. Targi Inicjatyw Lokalnych i Awangardowych oferowały atrakcje w dwóch ośrodkach – sceny, na której prezentowali swoje zdolności młodzi artyści z 13 gmin oraz wyspy, która była miejscem wielu atrakcji oraz możliwości zapoznania się z walorami każdej gmin, która uczestniczyła w Targach. Przy stoiskach każdy mógł znaleźć coś dla siebie. Suto zastawione stoły na stoiskach gminnych cieszyły nie tylko oczy, ale i podniebienia wszystkich odwiedzających dzięki uprzejmości Pań, które chętnie częstowały swymi pysznymi ciastami, pierogami i innymi kulinarnymi wspaniałościami. Dodatkową atrakcją była wioska rycerska, gdzie damy dworu i rycerze prezentowali wspaniałe stroje i tradycje z epoki średniowiecza. Podczas, gdy mogliśmy smakować potraw na scenie trwały występy naszych zaprzyjaźnionych zespołów, które przyjechały ze wszystkich zakątków obszaru Lokalnej Grupy Działania.
Podczas gdy na scenie program artystyczny przebiegał w rytmie najróżniejszych melodii z każdej części obszaru LSR, teren Targów stał się polem dwóch bitew: jedna bitwa – kulinarna, toczyła się w ramach Konkursu Kulinarnego „Średniowieczne Smaki Pojezierza”. Jury w Składzie: Damian Greś – Dyrektor Wydziału Turystyki i Gospodarki Urzędu Marszałkowskiego Województwa Zachodniopomorskiego, Dorota Rybińska – Członkini Rady Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” i Nicola Dębicka – przedstawicielka Stowarzyszenia „Partnerstwo Jezior”, zwiedzało namioty gminne, pod którymi przygotowano liczne potrawy konkursowe. Druga bitwa – sołectw, dała uczestnikom i obserwatorom targów TILiA wiele ekscytujących wrażeń. Rywalizacja dziewięciu sołectw, które reprezentowały gminy, by w finale imprezy wyłonić zwycięskie drużyny i Supersołtysa. Konkurs na Supersołtysa i Supersołectwo „3xS” dostarczył i gapiom i śmiałkom sporą dozę atrakcji a ich zmagania były szeroko dyskutowane. Najważniejsze, że konkurs przebiegł zgodnie z rycerskim kodeksem, czyli fair play i dostarczył wielu pozytywnych emocji i wspomnień. To nie koniec konkursów – w trakcie Targów można było podziwiać piękne historyczne stroje, pojawili się rycerze, damy, księżniczki, klucznice oraz mnisi. Wśród publiczności znajdowała się kapituła w składzie: Pani Ewa Stolarska - pracownik Biura Stowarzyszenia "Lider Pojezierza", Pan Krzysztof Wiklak - Członek Zarządu Stowarzyszenia "Lider Pojezierza", Pan Leopold Ochalik - pracownik Stowarzyszenia "Lider Pojezierza", Pani Aleksandra Bakiewicz - dyrektor Gminnego Centrum Kultury i Biblioteki Publicznej w Boleszkowicach, wybierająca najciekawszy strój średniowieczny – wybór był trudny, gdyż wszystkie były piękne i jedyne w swoim rodzaju. Nagroda za najciekawszy strój średniowieczny przypadła gminie Pełczyce.
Konkurs kulinarny „Średniowieczne Smaki Pojezierza”.
Celem konkursu było gromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników, aktywizacja mieszkańców obszaru objętego Lokalną Strategią Rozwoju na lata 2014-2020,
a także dotarcie do produktów charakterystycznych, które dzięki swej specyfice mogą stać się wizytówką danego regionu. W tym roku konkurs cieszył się ogromną popularnością. Założono wyłanianie produktów charakterystycznych w czterech kategoriach:
produkty pochodzenia zwierzęcego,
roślinnego,
napoje
inne produkty łączące właściwości produktów roślinnych i zwierzęcych.
Do Biura Stowarzyszenia „Lider Pojezierza” wpłynęło równie dużo w stosunku do roku poprzedniego, bo aż 31 zgłoszeń wyjątkowo różnorodnych potraw – od konfitur przez ciasta, produkty mączne aż po bogatą paletę mięs. Konkurencja była bardzo duża, największą grupę stanowiły produkty pochodzenia zwierzęcego, które są wyjątkowo popularne w naszym regionie. Startowali zarówno amatorzy jak i zawodowcy w tej dziedzinie.
Jury oceniało zgłoszone dania i napoje zgodnie z punktacją, sugerując się czterema głównymi kryteriami:
smakiem potrawy,
prezentacją produktu – jego estetyką podania,
wyglądem ogólnym potrawy,
regionalnym charakterem produktu, czyli szczególnymi walorami potrawy, użyciem naturalnych produktów pochodzenia regionalnego w procesie wytwarzania potrawy, tradycją wytwarzania produktu.
Przyznawano również punkty za oryginalny charakter potrawy, m.in. związek potrawy z miejscem jej wytwarzania, autorski przepis, oryginalność potrawy względem innych tego typu potraw na rynku.
Podsumowując, Jury nagrodziło poniższe potrawy i wykonawców przyznając im kolejne miejsca:
W kategorii : Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia zwierzęcego (np. ryby, drób, mięso, wędliny, mleko, sery, farsze, miód i jego przetwory), wyłoniono następujące produkty:
I miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Kaczka nadziewana kaszą gryczaną i grzybami
II miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Kreatywnych z Wysokiej gm. Boleszkowice – za produkt Przysmak staropolski
III miejsce – Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Pasztet z wątróbki drobiowej
W kategorii: Produkty regionalne lub tradycyjne pochodzenia roślinnego (np. warzywa, owoce, powidła, konfitury, marmolady, octy, marynaty, zakwasy, soki, mąki, kasze, chleby i inne wypieki):
I miejsce – Irena Kubica z Gudzisza gm. Boleszkowice – za produkt: Chleb żytnio-pszenny na liściu kapusty
II miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Zupa grzybowa w chlebie
III miejsce – KGW Zamęcin gm. Choszczno – za produkt: Dżem z cukinii
W kategorii: Napoje regionalne lub tradycyjne (alkoholowe i bezalkoholowe):
I miejsce – Pasieka „Dziki miód” Krzysztof Piwowar z Dargomyśla gm. Dębno – za produkt: Miód pitny „CHMIELAK”
II miejsce – KGW Karsko gm. Nowogródek Pomorski – za produkt: Eliksir młodości
III miejsce – Grupa nieformalna „KOPYSTKI” z Pełczyc – za produkt: Piwo panieńskie z nutką tataraku
W kategorii: Inne produkty regionalne lub tradycyjne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze):
I miejsce – KGW Gospodarski Krąg Marzena Migacz z Boleszkowic – za produkt: „Sernik mojej mamy”
II miejsce – KGW Łasko-Wygon – za produkt: Kluski goły
III miejsce – Stowarzyszenie Kobiet Wiejskich „Nadzieja” Katarzyna Sosnowska, Sylwia Zimna z Brenia gm. Bierzwnik – za produkt: Kibiny litewskie
Jury postanowiła przyznać wyróżnienia za 3 następujące potrawy:
KGW Strzeszów gm. Trzcińsko-Zdrój - za produkt: Zupa z dynii
Gmina Barlinek – za produkt: Masło wiejskie
Towarzystwo Miłośników Recza – za produkt: Jabłka pieczone z cynamonem i orzechami
Oraz jedną nagrodę specjalną za smak i wyjątkową estetykę podania produktu oraz wyróżniającą się spośród innych ekspozycję dania:
Marek Żurański z Zamęcina gm. Choszczno – za produkt: Zamęcińska szynka
https://mgokpelczyce.pl/index.php/8-aktualnosci/100-tilia-w-chwarszczanach-gmina-pelczyce-na-podium#sigFreeId064274c7aa